mandag 2. januar 2012

Godt nyttår!

Nyttårsaften feiret jeg sammen med Lene, Fredrik, Linda og Magnus. Vi laget en god middag, som jeg vil dele med dere:

Crostini med tampenade

Oppskrift på tempenaden finner du på ainaogthomas.blogspot.com













Hummer












Svin indrefilet med pisket sennepsrømme og kvedepurè
Oppskriften fant vi på aperitif.












Blåskjellsuppe med persillepurè
Denne retten fant vi i boka "Livretter" av Eyvind Hellstrøm og Ingrid Espelid Hovik.

forrett til 4 porsjoner

1 kg blåskjell
1 stor bunt bladperille
1 dl hvitvin
1 hvitløk
purre
(hvitløk og purre kan erstattes med sjalottløk)
3 dl kremfølte
salt
sitron
Olivenolje
2 cl Noilly Prat


- Plukk av bladene og vask bladpersillen. Kok persillen i saltet vann i ca 3 min. Avkjøl i kaldt vann. Kjør persillen og litt vann i en hurtigmikser til en fin purè.
-Vask blåskjellene (skrubb og vask godt, kast åpne og skadde skjell og skjell som ikke lukker seg når du kakker dem mot benken).
- Fres hvitløk og purre i olivenolje i en stor gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk, og damp til skjellene åpner seg. Rens blåskjellene ut av skallet, og legg dem til side.
- Sil deretter kraften og ha den tilbake i kjelen. Bland inn persiellepureen og smak til med salt og pepper.
- Server med blåskjell på toppen.

Bakt kveite i hvitvinssaus med lakserogn og karse
Denne retten er hentet fra boka til The Flying Culinary Circus

Kveite
Lakserogn
Blomkål
Hvitvin
Smør
Fløte
Hvitløk
Purre
Usaltet smør
Karse
Salt og pepper




- Legg porsjonsstykker av kveite på et stekebrett, dynk med olivenolje og bak i ovn på 70 grader (til fisken flaker seg).
-Lag hvitvinssaus;
Bland 2 deler hvitvin med 1 del hvitløk og purre (ev sjalottløk), 1/4 del fløte, 5 deler smør, tilslutt smaker du til med friske urter.
Ha hvitvin og hakket hvitløk og purre i en kjele, og reduser til nesten all hvitvinen er fordampet. Sil kraften og ha den tilbake i kjelen, og tilsett en skvett fløte, og kok inn til marmelade konsistens. Før servering visper du inn terninger av kaldt, usaltet smør. Smak til med salt, pepper, litt sitron og lakserogn.
- Blomkålpurè lager du ved å koke blomkålen til den er mør, deretter kjører du blomkålen sammen med smøt og fløte i en food processor til du får en fin konsistens
- Stek blomkålbuketter i panne
- Anrett pent og server. Dryss over litt karse rett før servering

Oksehale
Oppskriften vil komme på altsomergodt.blogspot.com/


 Ostefat



Kake
Måltidet ble avsluttet med en lekker kake. Inspirasjon til kaken fant vi i desemberutgaven av tara smak.

Oppskriften gir 6 kaker

Sukkerbrød:
5 egg
100 g sukker
120 g hvetemel
1 ts bakepulver
noen dråper rød konditorfarge
1 ss vann

- Forvarm ovnen til 180 grader. Legg bakepapir i bunn av en firkantet form som måler ca 20x25 cm, og smør både papiret og sidene av formen.
- Pisk egg og sukker til stiv eggedosis
- Sikt over mel og bakepulver, og vend det forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.
- Hell røren over i den smurte formen, og stek kaken ved 180 grader i 20-30 min.
- La kaken avkjøle litt. La en kniv gli langs kanten av formen, og hvelv kaken over på en rist.
Avkjøl. Skjær av toppen og bunnen av kaken, slik at du står igjen med en firkantet kake uten stekeskorpe i topp og bunn. Del sukkerbrødet i to.
-Ta seks ringformer, og mål  fra topp til bunn. Mål også omkretsen. Bruk en kniv, og del opp kaken i 6 rektangler som er litt smalere enn høyden av ringformen, og som har en lengde tilsvarende omkretsen av ringformen. Legg kakerektanglene på benken. Bland sammen konditorfarge og vann.
- Ta av ca 1 cm bakepapir. Bruk en hullmaskin for å lage hull i bakepapiret.
- Legg bakepapiret oppå kakerektanglene, og pensle dem med konditorfargeblandingen slik at kaken får små røde prikker.
- Kle innsiden av ringformen med kakerektanglene, med prikkemønstret skal vende ut mot selve formen.

Sitronfromasj
2 plater gelatin
2 egg
0,5 dl sukker
1 sitron
3 dl kremfløte

- Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann
- Skill eggene. Pisk eggeplommene og sukkeret til eggedosis
- Riv skallet sitronen fint, og rør det inn. Press ut saften, og varm det opp i en kjele.
- Klem ut vannet av gelatinplatene, og rør dem inn i den i den varme sitronsaften. Hell blandingen over i eggedosisen i en tynn stråle mens du rører.
- Pisk fløten til krem, og vend den inn ved hjelp av en slikkepott. Pisk eggehvitene stive, og rør forsiktig inn til alt er godt blandet.
- Fyll hver av de kakekledde ringformene med fromasj, og sett i kjøleskapet i noen timer, til formasjen har stivnet.

Bringebærgelè
1 pk bringebærgelè
vann

Lag geleen etter anvisning på pakken. La den kjøle i romtemperatur. Hell litt på toppen av hver kake, slik at de får et tynt lag gelè på toppen. Sett tilbake i kjøleskapet til gelèlokket har stivnet. Pynt med friske bær.








Godt nyttår!

Frk E.

3 kommentarer:

  1. Det ble virkelig et bra måltid!!Og nydelig vin til da!!:-) L

    SvarSlett
  2. Hei kokker..
    Dette måltidet så da herlig ut. E´s mor.

    SvarSlett