lørdag 25. februar 2012

Hvit pizza

En av mine favorittkokebøker er Morten Schakenda sin bok "Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom". I denne boka er det oppskrift på en hvit pizza som jeg anbefaler dere å prøve!

Pizzabunn
(7-8 stk)

1 kg hvetemel
6,5 dl vann
10 g fersk gjær
15 g salt

Bland mel og vann i en eltebolle i ca 3 min, dekk til med plastfolie, og la deigen stå i ca 1 time før du tilsetter gjær og salt. Elt på sakte fart i ca 15 min. Legg deigen i en oljet bolle, og dekk til med plastfolie. Sett den lunt til heving i 1-2 timer. Det er viktig at deigen får hevet skikkelig slik at den holder formen når du kjevler den ut, og ikke krymper tilbake i størrelse når den er ferdig formet.
Legg deigen på melet bakebord, og del den i biter på 250 g. Form dem som store boller, dekk med plastfolie, og la dem heve i ca 45 min. Kjevle deigemnene til tynne pizzabunner, ca 30 cm i diameter, prikk bunnen med en gaffel.
Hvis du ikke skal spise pizzaen med en gang, kan du forsteke pizzabunnene ved 225 grader i ca 3 min. Avkjøl bunnene, og frys dem ned.

Hvit pizzasaus
til ca 5 pizzaer

2,5 dl creme fraiche
4 fedd finsnittet hvitløk
3 ss fersk finsnittet oregano
1 ts salt
nykvernet sort pepper

Bland alle ingrediensene. Ha pizzasausen i en beholder med tett lokk, og oppbevar den kjølig. sausen kan med fordel lages dagen før den skal brukes, da blir alle smakene trukket ut i creme fraichen.

Fyll
til 1 pizza


1/2 dl hvit pizzasaus
30 g jarlsberg
30 g cheddar
50 g steinsopp i skiver
nykvernet sort pepper
frisk timian
1 ss god olivenolje
havsalt

Fordel sausen på pizzaen. Strø på jarlsberg og cheddar. Fordel skiver av steinsoppen, og kvern over litt sort pepper.
Sett pizzaen i forvarmet ovn ved ca 250, og stek den til pizzaen får en gyllen farge.
Ta ut pizzaen, strø over finsnittet timian, og legg på et par spiseskjeer med hvit pizzasaus.
Drypp over litt olivenolje, og strø på litt salt, før du serverer :)



Lykke til!

Frk E.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar